Welk dieet werkt het best?

Het is een vraag die miljoenen mensen over de hele wereld dagelijks kwelt: welk dieet werkt het best? Een gezaghebbend medisch tijdschrift publiceert deze week het verlossende antwoord.

Canadese wetenschappers hebben de resultaten vergeleken van liefst 48 verschillende onderzoeken. Hun bevindingen staan deze week in JAMA, de Journal of the American Medical Association.

Ze hebben een groot aantal bekende diëten op een rij gezet, van Atkins en South Beach tot die van Jenny Craig en Weight Watchers. Daarvan werden de effecten geanalyseerd bij 7.286 mensen met overgewicht.

Wat bleek? Na een jaar waren alle deelnemers gemiddeld 7,3 kilo afgevallen. Dat gold voor zowel de mensen die een koolhydraatarm (‘low carb’-) dieet hadden gevolgd, als voor de mensen met een vetarm dieet. Na zes maanden (dus halverwege de meetperiode) hadden de volgers van een low carb-dieet nog een lichte voorsprong gehad op de afvallers die een ander eetpatroon hadden gekozen.

Het gaat er dus niet om welk dieet je volgt, concluderen de onderzoekers – zolang je je er maar aan houdt. De voornaamste reden is dat in vrijwel alle diëten de dagelijkse calorie-inname omlaag is gebracht naar ongeveer hetzelfde niveau. “De verschillen zijn klein, en waarschijnlijk te verwaarlozen voor wie wil afvallen”, staat in het onderzoeksrapport.

De wetenschappers adviseren daarom het dieet te kiezen waar je je het beste bij voelt en dat je het makkelijkst kunt volhouden. Dat pakt voor iedereen anders uit: waar de een zich lekker voelt bij een (eiwitrijk) dieet zoals Herbalife waarin biefstukken en gebakken eieren de toon zetten, eet de ander liefst groenten en fruit en voornamelijk vis.

Er is wel een kanttekening: in het onderzoek is geen rekening gehouden met andere gezondheidseffecten. Dat sommige diëten bijvoorbeeld cholesterolverhogend kunnen werken, is een risico dat de afvaller zelf moet beoordelen.’